Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dijous, 31 de gener del 2013

M. Carme Llorca: “Volen esborrar el valencià de l’ús social”


Entrevista publicada en el diari digital NÚVOL dissabte 19 de gener del 2013

 
/ 19.01.2013

L’Associació Cívica per a la Normalització del Valencià a l’Alacantí, “la Cívica”, ha renovat recentment la junta directiva i ara l’encapçala Mari Carme Llorca. La nova presidenta afronta aquest any amb la voluntat d’avançar en la normalització del valencià i tenir una escola de qualitat i en valencià. A més, enguany, l’entitat celebra els 25 anys amb moltes activitats. En una entrevista al programa Estira la llengua! de Ràdio Nacional d’Andorra, Llorca ha explicat que la Generalitat Valenciana, més enllà de no fer prou per la llengua, “en definitiva, el que vol fer és esborrar el valecnià de l’ús social”. 
Mari Carme Llorca, presidenta de La Cívica
Fa 25 anys, un grup d’alacantins veien com la recuperació de la Generalitat Valenciana no era suficient per empènyer la normalització de la llengua pròpia. Per això, van crear l’Associació Cívica per a la Normalització del Valencià a l’Alacantí, que es coneix com “la Cívica”. Fa unes setmanes, l’entitat ha renovat la junta i les coses han avançat tant poc, amb 25 anys, que la nova presidenta, Mari Carme Llorca, encara ara ha de fixar com a objectius únics treballar per la normalització del valencià a les comarques del sud i per una educació de qualitat i en valencià. Preguntant-li si és que la Generalitat no fa el que toca, dóna una resposta clara i contundent: “Efectivament. Cada vegada hi ha més traves, més inconvenients. I el que en definitiva volen fer és esborrar el valencià de l’ús social”.
Probablement, el cavall de batalla principal de “la Cívica” és aconseguir que el nou sistema d’ensenyament plurilingüe que està desplegant la Generalitat garanteixi una bona presència de valencià. Llorca defensa que “fins ara, amb els programes d’ensenyament del País Valencià s’ha demostrat que els que tenen com a llengua vehicular el valencià són els que han tingut més bons resultats i els que fan els alumnes més competents en valencià i castellà. Amb el nou decret de plurilingüisme se tracten les dos llengües oficials com si estiguessen en la mateixa situació social. Aleshores, d’aquesta manera no s’aconseguiria la competència de les dos llengües per la situació de minorització del valencià”. D’altra banda, la presidenta explica que tal com es planteja el nou sistema educatiu, no hi ha prou recursos per garantir que els alumnes en surtin amb una bona competència ni en anglès ni en valencià i rebla: “Hem de treballar perquè la incorporació de l’anglès siga progressiva i es mantinga el valencià com a llengua vehicular”.
La nova junta de “la Cívica” amplia membres i ara té representació de molts àmbits del teixit social de l’Alacantí. Pel que fa al món educatiu, té representació des de l’ensenyament primari fins a l’universitari, a través del Departament de Català del a Universitat d’Alacant, a més de diferents associacions de mares i pares. Una novetat és que ara està creant grups locals per difondre millor el ventall ampli d’activitats. Unes activitats que funcionen molt bé. Mari Carme Llorca parla d’”èxit total” en casos com les passejades, que superen el públic previst, o les sessions de cinema: “els xiquets veuen pel·lícules en valencià i les sales sempre estan plenes”. Malgrat això, lamenta explicar que encara no s’ha aconseguit que cap sala programi motu proprio pel·lícules en valencià. Però a l’altre costat de la balança, destaca que sí que s’ha aconseguit que s’exhibeixin obres de teatre en la nostra llengua. “La veritat és que al sud del País Valencià costa trobar activitats en valencià. Nosaltres omplim un poc eixe buit i la gent respon satisfactòriament”.
A més d’aquestes activitats més populars, “la Cívica” ha agafat el toro per les banyes en una qüestió i, com ara és moda dir, ha creat una estructura d’Estat. La Conselleria d’Educació ha deixat d’organitzar les Jornades d’ensenyament i ús del valencià als centres educatius i l’associació se n’ha fet càrrec, juntament amb la Unitat d’Educació Multilingüe de la Universitat d’Alacant, de la mateixa manera que Escola Valenciana organitza el seu congrés anual que, aquesta vegada, en motiu dels 25 anys de “la Cívica” es clourà a Alacant. Un 25è aniversari que Mari Carme Llorca afronta amb “molta il·lusió i moltes ganes”. Diu que l’associació viu un dels millors moments perquè els seus projectes “són coneguts per molta gent i volen participar-ne”. A més de la clausura del congrés, l’Alacantí es convertirà en l’escenari de projectes com la nit d’Escola Valenciana, el 23 de febrer, o el lliurament del premi Sambori País Valencià, el premi escolar amb més participants de tot Europa.
Fent una radiografia global del valencià, la nova presidenta de “la Cívica” reivindica que “malgrat que ells puguen fer-nos pensar el contrari, és ben viu i la gent veu que hi ha un atac constant. I, per tant, el que fem és unir-nos i treballar per aconseguir que el valencià siga la llengua d’ús normal en tots els àmbits”. També és conscient de l’existència d’autoodi o d’una condició d’inferioritat dels valencianoparlants i que majoritàriament, els valencians entenen la valencià i català com dues varietats d’una mateixa llengua.
Descarregueu el programa Estira la llengua! a través d’aquest enllaç
facebook.com/estiralallengua
@estiralallengua 
Andorra la Vella, 14 de gener del 2013