Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dimarts, 22 de maig del 2018

Exposició a Brussel·les: Urnes d’un art lliure.

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial
El 15 de juny s’obrirà a Brussel·les una exposició dels recipients on els catalans van votar l’1-O, intervinguts creativament per 55 artistes


Les urnes del referèndum de l’1-O continuen tenint vida. Ara han agafat vida artística gràcies a una iniciativa del Comitè de Solidaritat Catalana de la Catalunya del Nord. Un grup d’aquests recintes de plàstic han estat intervinguts per creadors de diverses disciplines que s’han inspirat en la potència simbòlica de la jornada electoral històrica i en la insòlita repressió policial que van patir centenars de persones quan intentaven dipositar el seu vot. Els humils contenidors s’han transformat en objectes de poderós valor artístic que formaran part de l’exposició 55 urnes per la llibertat, que s’inaugurarà el 15 de juny a l’església de Béguinague, de Brussel·les.
Els dos comissaris de la mostra, la historiadora i crítica d’art Fina Duran i Esteve Sabench, conservador assistent del Museu de Ceret, remarquen que amb la seva nova significació les urnes s’han erigit en “crits d’alarma sobre el que ha succeït”. S’editarà un catàleg, introduït pel president Carles Puigdemont, en què diverses veus intel·lectuals analitzaran els fets. Vicenç Altaió, Joan Maria Minguet, Xavier Antich, David Fernández, Vicenç Partal i Joan Becat signaran els textos. Els mateixos artistes reflexionaran sobre el sentit de les seves obres. I tant en la mostra, el muntatge de la qual ha gestat Jordi Tolosa, com en el llibre, dissenyat per David Torrents, s’hi incorporarà un reportatge fotogràfic de Georges Bartoli, l’enviat del diari Le Monde per cobrir l’1-O.
Després de Brussel·les, on s’estaran fins al 31 de juliol, a les urnes els espera un llarg recorregut. El 30 d’agost es desplaçaran fins a la Casa de la Catalanitat de Perpinyà. I, a partir d’aquí, faran ruta tant internacional (s’estan lligant dates per a Berlín i Londres) com nacional (hi ha un munt de localitats que han mostrat interès per ensenyar-les: València, Girona, Manresa...). L’1 d’octubre del 2019, primer aniversari del referèndum, el passaran a Barcelona i s’integraran en un gran projecte expositiu organitzat pel consistori de la capital del país.
Acabat el viatge, a les urnes encara se’ls ha encomanat una última missió. Es promourà una subhasta i tots els diners que es recaptin es destinaran a la caixa de solidaritat per ajudar les famílies dels presos. Les vendes del catàleg també serviran per a aquesta causa. Totes les persones que s’han involucrat en aquesta aventura ho han fet de manera desinteressada, començant pels mateixos artistes, que han donat els seus treballs. La flama de l’1-O, fita de la mobilització ciutadana, no s’apaga.


Els artistes, amb la democràcia

Els 55 creadors que s’han avingut a participar en l’exposició són: Franc Aleu, Nora Ancarola, Miquel Arnaudiès, Biel Barnils Carrera, Jacquie Barral, Núria Batlle, Pere Bellès, Fabien Boitard, Danièle Busquet, Tom Carr, Francesca Caruana, Pascal Comelade, Roger Cosme Etève, Joël Desbouiges, Quim Domene, Philippe Domergue, Pep Duran Esteva, Ignasi Esteve i Bosch, Joan Fontcuberta, Marc Fourquet, Gabriel, Jesús Galdón, Jordi Isern, Salvador Juanpere, Patrick Jude, Emmanuelle Jude, Brigitte Kühlewind Brennenstuhl, Delphine Labedan, Lola Lasurt, Antoni Llena, Anna Llimós, Francesca Llopis, Assumpció Mateu, Odile Marot, Enric Mauri, Carme Miquel, Pere Noguera, Gilles Olry, Frederic Perers, Enric Pladevall, Xevi Prat, Jaume Ribas, Antònia Ripoll, André Rober, Dolors Rusiñol Masramon, Esteve Sabench, Gerard Sala, Carme Sanglas, Claret Serrahima, Servand Solanilla, David Torrents, Francesc Torres, Montse Vendrell, Christian Vila i Marga Ximenez.

Font: Urnes d’un art lliure | Maria Palau | barcelona | Art | El Punt Avui | Notícia


Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial