Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dilluns, 12 de juny del 2017

Muixerangues i castells fan d'Algemesí una plaça històrica

La colla Jove Xiquets de Tarragona aconsegueix alçar una construcció de nou pisos per primera vegada al País Valencià

Colles i Muixerangues alcen els pilars de comiat de la XVIII Trobada d'Algemesí.. Ulisses Ortiz
Colles i Muixerangues alcen els pilars de comiat de la XVIII Trobada d'Algemesí. © Ulisses Ortiz
Sixto Ferrero / Algemesí

Hi ha places amb encant que destaquen pels seus atributs arquitectònics o per les manifestacions que acullen. La plaça Major d'Algemesí podria adscriure's a qualsevol d'aquestes qualitats per a definir-la com una plaça significativa del territori valencià. Sens dubte, ja era una plaça reconeguda per ser l'epicentre de la llorejada festivitat al voltant de la Mare de Déu de la Salut. Això no obstant, aquest dissabte va entrar en la història del món casteller i, per extensió, muixaranguer, ja que durant la XVIII Trobada, la colla Jove Xiquets de Tarragona va aconseguir rematar amb èxit el primer castell de nou altures que s'ha vist al País Valencià.
Les colles locals, la Muixeranga d'Algemesí i la Nova Muixeranga d'Algemesí, i les convidades, la Jove Xiquets de Tarragona i la Conlloga de Castelló de la Plana, van disposar de tres rondes per a mostrar allò que millor saben fer: gratar el cel fent pinya des de la base. Al toc de l'Escola Municipal de Dolçaina i Tabal d'Algemesí, creant un ambient immillorable, la dinàmica de la Trobada va ser aplaudida. Va destacar una millor organització i un ritme de participació més fluid que va ajudar a mantindre l'expectació d'un públic què s'arremolinava entre les colles per a gaudir d'un espectacle de cultura popular a l'alçada de les circumstàncies.
Les amfitriones van tirar mà de muixerangues clàssiques, com altes de sis o de cinc amb diverses modalitats en els pisos, com també va fer la colla més jove, la Conlloga Muixeranga de Castelló (creada el 2014), qui, al remat, va cloure amb èxit totes les temptatives de la trobada.


Estava anunciat que la Jove de Tarragona desafiaria la gravetat a la plaça Major. Els tarragonins només havien alçat un 3 de 9 amb folre dues vegades a Catalunya i mai fora del seu territori. Era la quarta vegada que venien i la tornada es va recobrir d'èpica quan es van enlairar uns rere els altres fins a coronar la setena planta. En eixe instant es va pregar silenci. Fins aquell moment s'estava davant un castell de set altures, una construcció que ja s'havia vist al territori valencià. Quedaven dos moviments, dues xiquetes destres encaraven la pujada mirant el penell de la basílica de Sant Jaume. La primera coronava una planta més. Un castell de huit alçades també vist al País Valencià. En un tres i no res aquell últim pas de la xiqueta per les espatlles convertia Algemesí en una plaça de nou i en la població valenciana on es va veure el castell més alt de la història.
Encara, però, la Jove de Tarragona sorprendria amb un altre sortilegi en la tercera i última ronda. El quatre de huit amb agulla va servir per a fer esclatar una plaça que, entre muixerangues i castells, va esdevindre més històrica que mai.
En homenatge al que havia succeït a la nova plaça de nou, tots plegats van alçar els pilars de comiat, mentre que els hereus de Tàrraco encara van trobar forces per a posar davant la vista un pilar de sis.
Font: Muixerangues i castells fan d'Algemesí una plaça històrica - Diari La Veu