Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dissabte, 10 de juny del 2017

Morera demanarà als parlaments regionals europeus que reconeguen les llengües minoritzades

El president de les Corts valencianes ha sol·licitat a ELEN un informe per a saber com poden ajudar aquestes institucions en matèria lingüística

Redacció / València

Representants d'ELEN amb Enric Morera, Ferran Puchades i Josep Nadal.. Les Corts
Representants d'ELEN amb Enric Morera, Ferran Puchades i Josep Nadal. © Les Corts
El president de les Corts Valencianes, Enric Morera, s'ha compromés amb els representants de la Xarxa per la Igualtat Lingüística (ELEN en les seues sigles en anglés) a treballar per al reconeixement i normalitat d'ús de les llengües minoritàries i minoritzades a la Unió Europea, una tasca que proposarà que s'impulse des de la Conferència d'Assemblees Legislatives Regionals d'Europa (CALRE) per a avançar en drets i igualtats de tots els territoris i de la ciutadania valenciana a Europa.
L'anunci s'ha fet en el transcurs de la recepció oficial que ha fet el president de les Corts als components d'ELEN, una xarxa que agrupa 150 entitats de 22 estats de la Unió Europea i que defensa el reconeixement, protecció i ús de les llengües minoritàries i minoritzades i que no són les oficials dels estats membres. Aquesta entitat, de la mà d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV), es reuneix aquest cap de setmana a València per a treballar i per a presentar el Protocol Donostia per la garantia dels drets lingüístics.
El president, aprofitant la trobada, ha demanat a ELEN un informe sobre com els parlaments regionals europeus poden contribuir a reduir la desigualtat en matèria de llengües oficials en la Unió Europea. Segons Enric Morera, "treballarem per la unitat europea, pel respecte a la diversitat i també perquè totes les llengües siguen considerades útils en eixa diversitat europea que necessitem".
L'encàrrec ha estat rebut molt satisfactòriament per ELEN i el seu representant, el valencià Ferran Suay, qui ha assegurat que el president Morera "sempre té un interès per les llengües europees, a més de pel valencià, i hem rebut la petició formal per a elaborar un dictamen per a la CALRE per tal d'iniciar un treball sistemàtic a favor del reconeixement dels drets de tots els parlants d'Europa i no sols dels que parlen idiomes que són els oficials dels estats. Amb molt de gust assumim l'encàrrec que ens ha fet i elaborarem l'informe". A la reunió han assistit també el diputat de Compromís Josep Nadal i el secretari autonòmic de Justícia, Ferran Puchades, en representació del govern valencià.