Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dilluns, 19 de juny del 2017

DECLARACIÓ DE SUECA PER LA UNITAT DE LA LLENGUA

Els consellers de cultura dels Països Catalans reivindicant la vigència del pensament de Joan Fuster




Aquest dilluns des de l'Espai Joan Fuster, a la mateixa casa on va viure i morir l'intel·lectual de Sueca, la ràdio pública catalana Catalunya Ràdio, ha emèsaquest un especial dedicat a l'escriptor i assagista suecà, la mateixa setmana que es commemoren els 25 anys de la seva mort. El Matí de Catalunya Ràdio, conduït per Mònica Terribas, ha fet coincidir en aquest programa especial al conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esports de la Generalitat Valenciana Vicent Marzà; el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, i la consellera de Cultura del Govern Balear, Fanny Tur, per parlar de cultura, de política i de llengua.
Sense abandonar mai el rerefons del llegat de Joan Fuster, els responsables polítics han mantengut una conversa distesa, al llarg d'aproximadament una hora, en la que s'endevinava una gran complicitat entre ells.
Marzà ha tornat a destacar la figura de l'escriptor de Sueca com un dels intel·lectuals valencians més destacats de tots els temps: «Estam treballant per dignificar la nostra llengua i la nostra cultura i les persones que des de la intel·lectualitat, com Joan Fuster, ens van situar en el mapa. Volem que se'ns conega per Fuster, pels nostres intel·lectuals i per la capacitat d'aquest poble de seguir treballant». Els seus homòlegs als governs català i balear han coincidit plenament amb ell destacant l'actualitat del discurs de Fuster, el respecte i l'admiració que es sent vers la seva figura més enllà de Sueca i del territori valencià i reprenent i recollint l'esperit fusterià en la recerca de la normalitat en tots els sentits.
Els tres consellers han coincidit en la necessitat de reclamar un major pressupost
Tots tres han coincidit en un aspecte fonamental, la necessitat d'exigir un major pressupost per invertir als respectius projectes i polítiques culturals, una reivindicació comuna que han batejat com la ‘Declaració de Sueca’. «El percentatge de pressupost que es destina a la cultura diu molt d'un país» ha reblat la consellera balear amb el ple suport dels responsables de Cultura a la Generalitat Valenciana i a la Generalitat de Catalunya, que han recordat que el pressupost de la seua àrea no correspon ni a l'1% del total dels respectius pressupostos.
Les tres conselleries subscrigueren recentment la ‘Declaració de Palma’, un acord històric que aposta per la creació d'un corredor mediterrani cultural. El pacte, per enfortir els lligams històrics, lingüístics i culturals, pretén impulsar una dinàmica de treball compartit que ajuda a crear teixit cultural i a reforçar el sector al llarg de tot el territori.
Taula rodona sobre el llegat de Fuster: perfil acadèmic, cívic i institucional
El programa ha continuat amb una taula rodona sobre el llegat de Fuster, que ha comptat amb la visió de tres perfils diferents: l'acadèmic, el cívic i l'institucional. En ella han participat Antoni Furió, catedràtic d'Història Medieval a la Universitat de València; Carme Gregori, professora de Literatura Catalana Contemporània per la Universitat de València; Salvador Ortells, director de l'Espai Joan Fuster, i Maria Isona, coordinadora del col·lectiu Reconstruint Fuster.
Al debat s'ha reivindicat la figura de Fuster com un dels pensadors més lúcids del territori, un intel·lectual que ha depassat les nostres fronteres des del número 10 del carrer Sant Josep de Sueca. Els participants han ressenyat el seu pas per la Universitat de València, han conversat també sobre l'actualitat de la seva paraula, dels adeptes i els detractors de la seua figura, del context en què va produir tota la seva obra i s'han ocupat també del seu estil, caracteritzat per la persuasió i la provocació.
El programa ha conclòs amb una tercera taula que ha tingut com a convidada especial a Empar Marco, directora general de la nova radiotelevisió valenciana i en la qual han participat també artistes i membres de destacats grups del panorama musical valencià com ara Zoo, Aspencat o el Diluvi.

Fonts: