Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dilluns, 12 de desembre del 2016

Carta a les nenes i nens de Perpinyà

PER ÀNGEL SORO, ADVOCAT, CANTAUTOR I ACTIVISTA CULTURAL DE LES TERRES DE PONENT


Hola Garrigola!

Ha bufat fort el vent des de Perpinyà fins a la Franja de Ponent i ha arribat a les nostres terres una crida que heu fet des de la vostra escola. Heu demanat que us arribin postals i cartes de més enllà dels Pirineus perquè esteu motivades i motivats a aprendre i compartir experiències en la nostra llengua.

Des de la Franja de Ponent us vull enviar aquesta fotografia, que de moment farà de postal, si us sembla bé. Darrera d’aquelles muntanyes que podeu veure al fons, hi ha un desert molt gran que es diu els Monegros, un desert on s’han enregistrat pel·lícules d’aquelles d’indis i vaquers. A aquesta banda de les muntanyes i queden els pobles del Baix Cinca, concretament Saidí, Fraga, Torrent, Mequinensa...on es parla català amb els seus trets característics i propis de la zona i també es parla castellà, àrab, romanès, xines, anglès, ucraïnès i moltes altres llengües ja que hi viuen persones que han vingut de molts altres llocs del món.

Tenim uns rius preciosos que es troben i es barregen just aquí i fan que hi hagi moltes barques i pescadors, sobretot a l’estiu. Tenim castells, com el Castellet de Perpinyà i algun de més gran... i tenim vil·les molt bufones que des del cel configuren una línea recta a tocar del riu Cinca.

I sabeu que tenim? Fruita! Molta fruita, molts camps d’arbres fruiters i molts tractors. A l’estiu és un no parar de tractors i gent amunt i avall collint peres, pomes, cireres, i mullareros. Sabeu que son els mullareros? Astí a Fraga als préssecs n’hi diuen mullareros. Son els més bons d’arreu amb diferència i si un dia passeu perquè aneu de viatge o bé perquè esteu de visita, els heu de tastar, també les pomes, les cireres o qualsevol altra fruita.

Ja he vist que aquest any l’USAP de Perpinyà està ben classificada però que encara li falta una mica per anar en primera posició. Potser podeu fer arribar una carta al FC Barcelona així quan en Messi vulgui deixar el futbol, potser pot provar una mica de rugby català a la vostra ciutat...

Us envio una forta abraçada també de part de totes i tots els membres de Catalonian Music Works, que és un grup de músics i amants de la música que per cert, van estar l’any passat de ruta per Prats de Motlló, Prades, Salses i per la vostra ciutat. (http://acustics.wixsite.com/catmusic)

Que passeu molt bones festes i cuideu molt l’Estela...Visca la Garrigola!

Tothom que vulgui enviar una postal a l'escola ho poden fer adreçant-la a Col·legi La Garrigola, 74 carrer Pascal Marie Agasse, 66000 Perpinyà.


Carta original de l'escola Garrigola: