Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

diumenge, 23 d’octubre del 2016

1916-2016, 100 anys de la revolta contra l'espoli fiscal


ASSEMBLEA SOBIRANISTA DE MALLORCA 21 octubre 2016

Aquest divendres horabaixa, diversos representants de l'Assemblea Sobiranista de Mallorca han fet una roda de premsa davant la seu de la delegació de la Hisenda espanyola amb l'objectiu de retre homenatge als mallorquins que el mes d'octubre de 1916 es varen rebel·lar contra l'espoliació fiscal i contra la decisió del ministre d'Economia espanyol d'aleshores Santiago Alba Binifaz que, després de declarar que no confiava en els funcionaris mallorquins que feien feina a l'administració, va decidir enviar directament des de Madrid un grapat de funcionaris amb l'objectiu de fer una inspecció fiscal extraordinària i exhaustiva arreu de les Balears.
Els sobiranistes han llegit una declaració en la qual expliquen que «avui com ahir, les Illes Balears pateixen un espoli fiscal que actualment es calcula que està a l'entorn del 14% del PIB. Sumada la triple pressió fiscal que patim (estatal, autonòmica i local) ens converteix en la comunitat de l'estat que paga més imposts i que, per altra banda, veu com serveis públics com ensenyament, sanitat, infraestructures... estan infradotats econòmicament en conparació amb la mitjana de la resta de comunitats. Això sumat a la manca de recursos per destinar a sectors com agricultura, indústria, etc. Que no poden competir amb igualtat de condicions amb el continent, etc.»
Cronologia de la Revolta de 1916
18 d'octubre: la Diputació Provincial va proclamar el desacord amb les decisions i les opinions del ministre i les va considerar un ultratge a l'honorabilitat dels mallorquins. A continuació, la Unió Industrial que agrupava les organitzacions patronals de la indústria i el comerç, la Cambra de Comerç i la 'Sociedad Económica del País', es varen adherir a la protesta.
- 21 d'octubre: el ple de l'Ajuntament de Palma, aleshores presidit per Nicolau Alemany Batle, va defensar també l'honorabilitat dels funcionaris mallorquins adscrits a la Delegació Provincial d'Hisenda i el regidor Oliver i Roca va reclamar un concert econòmic semblant al basc.
- 23 d'octubre: es va organitzar una manifestació contra els inspectors enviats des de Madrid a executar la funció fiscalitzadora i la Unió Industrial va convocar un tancament patronal en protesta per la inspecció extraordinària.
- 24 d'octubre: la majoria de comerços, cafès, indústries i tallers varen secundar la convocatòria de la Unió Industrial. Els transports es varen paralitzar. Milers i milers de manifestants es varen concentrar davant l'hotel on estaven allotjats els inspectors, el van enrevoltar, dia i nit, i no els varen deixar sortir.
El mateix vespre, 24 d'octubre, el diari Última Hora se feia ressò de l'excitació i de la indignació provocada pel ministre Santiago Alba publicant a portada la crònica següent:
«Anoche brotó espontánea y enérgica la protesta de la ciudad de Palma contra los que en un momento de cobardía y malquerencia han querido herirla en su honorabilísimadignidad. La protesta surgió ante la presencia de inspectores de Hacienda en el sitiomás céntrico de Palma y se dirigió después hacia los culpables de la medida que de una manera tan bastarda (sic) ha flagelado la dignidad del pueblo mallorquín. La protesta en la calle ha sido la exteriorización del sentir de la ciudad, y ella ha dado ocasión a lasmedidas radicales (sic) que posteriormente se han tomado y que con entusiasmo (sic) vemos que hoy han secundado todos los comercios, establecimientos, sociedades, cafésfábricas, almacenes, etc. Cerrando sus puertas. Una comisión formada por el alcalde, elpresidente de la Cámara de Comercio y el presidente de la Unión Industrial se reunió para pedir a nuestros representantes en las Cortes que se ordene la suspensión de la visita de inspección de los inspectores de Hacienda».
8 de novembre: una comissió on hi eren representades les institucions locals (Diputació, Ajuntament de Palma) i les entitats industrials i comercials, es varen reunir a Madrid amb Santiago Alba. En acabar la reunió es va fer públic que s'havia arribat a un acord segons el qual s'ajornava la inspecció sine die i que quan es realitzaria es faria d'una forma gradual i consensuada. L'11 de juny de 1917, el ministre Alba va deixar el govern d'Espanya.

CLIQUEU A SOTA PER LLEGIR EL COMUNICAT ÍNTEGRE


L'ASM commemora la revolta de 1916 amb la denúncia de l'actual espoliació fiscal » Balears » Balears » dBalears.cat