Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dijous, 17 de març del 2016

El valencià al Carxe i al Matarranya

Font: El valencià al Carxe i al Matarranya - Societat Anònima (Canal 9, 2013) - YouTube

El Carxe és una serra de fins a 1.371 metres d'altitud que dóna nom a una zona dels municipis murcians de Iecla i Jumella a l'Altiplà i Favanella a l'Oriental, on es parla català/valencià de forma continuada des del segle XIX.



Té una superfície de 310 km2, una porció del qual forma part del parc regional "Serra del Carxe".Amb 644 habitants empadronats (2009), representa un 0'005% dels habitants dels territoris de parla catalana.

Gràcies a les recerques sociolingüístiques dutes a terme per Manuel Sanchis i Guarner, des dels anys 50 del segle XX es coneix la seua existència com a zona de parla catalana. Malgrat que el català no té reconeixement oficial a la Regió de Múrcia, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua imparteix classes de valencià a Iecla, a petició de l'Ajuntament mateix, prèvia instància al Síndic de Greuges del País Valencià d'un veí del Raspai.

Per altra banda El Matarranya (en castellà, Matarraña) és una comarca de l'Aragó, a la província de Terol. Pren el nom del riu que la travessa.

Fins el 1833 el Matarranya formà part del partit o corregiment d'Alcanyís; amb la divisió provincial d'aquest any restà inclos a la província de Terol (excepte Aiguaviva de Bergantes, que fou atribuït al de Castellote, tots els altres llocs depengueren del partit judicial d'Alcanyís).

La comarca engloba a los municipios de Arenys de Lledó, Beseit, Calaceit, Cretes, Fondespatla, Fórnols de Matarranya, La Freixneda, Lledó d'Algars, Massalió, Mont-roig de Tastavins, Pena-roja, La Portellada, Ràfels, Torredarques, Torre del Comte, Vall de Tormo, Vall-de-roures i Valljunquera. En castellà: Arens de Lledó, Beceite, Calaceite, Cretas, Fórnoles, La Fresneda, Fuentespalda, Lledó, Mazaleón, Monroyo, Peñarroya de Tastavins, La Portellada, Ráfales, Torre de Arcas, Torre del Compte, Valdeltormo, Valderrobres y Valjunquera.

Més etiq: carxe matarranya nostra llengua valenciana academia avl catalana catala parlar xerrar carche raspai raspay matarraña escola idioma.