Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dimecres, 19 de novembre del 2014

“En español o nada”, 18 nous casos "greus" de discriminació lingüística als Països Catalans

Segons Plataforma per la Llengua augmenten el nombre de casos denunciats al País Valencià


Des del juny del 2013, Plataforma per la Llengua ha registrat 18 nous casos "greus" de discriminació lingüística als Països Catalan i ho atribueix al "context sociopolític" que viu Catalunya. Segons recull l’ACN, l’entitat l'any passat va presentar l'informe “En español o nada”, en què aglutinava casos de discriminació lingüística a les administracions públiques des del 2007. Les dades actualitzades, que recullen casos des del juny del 2013 fins al setembre del 2014, inclouen 18 nous "casos greus" de discriminació, fins arribar als 40. Entre aquests casos, destaca l'agressió que va patir a València un membre del grup musical Obrint Pas a mans de dos agents del Cos Nacional de Policia per expressar-se en valencià o l'expulsió d'un tren Talgo d'un avi i un nét per dirigir-se en català a una revisora de Renfe.

Per què augmenten les agressions?

L'entitat ha constatat que "hi ha un augment dels casos que es denuncien i augmenten el nombre de casos denunciats al País Valencià". Concretament, 13 dels 21 casos recollits al 2013 i 2014 es van produir en aquest territori. Segons l’entitat l'increment de denuncies té una doble motivació. D'una banda, "es denuncien més casos perquè hi ha una major consciència sobre drets lingüístics", sobretot pel que fa als episodis registrats al País Valencià. De l'altra, a Catalunya "el context sociopolític en què ens trobem" fa que hi hagi més vulneracions per part, per exemple, de les "forces i cossos de seguretat de l'estat", afirma el tècnic de l'Àrea d'Empresa i Administracions Públiques de Plataforma per la Llengua, Bernat Gasull.

I amb la independència quin serà el model lingüístic?

Plataforma per la Llengua veu "imprescindible" que Catalunya esdevingui un estat independent per poder "avançar cap a una democràcia lingüística". L'entitat no té una posició clara sobre si el castellà també hauria de ser oficial en aquest hipotètic nou estat i considera que el model lingüístic s'hauria de "decidir democràticament".

Els catalanoparlants encara canviem al castellà amb els nouvinguts  

D'altra banda, la Plataforma per la Llengua alerta de l'estat del català entre els nouvinguts: només un de cada sis estrangers fa la conversió cap al català com a llengua habitual, mentre que cada cinc de cada sis ho fan al castellà. En aquest sentit, l'entitat lamenta que la majoria de catalanoparlants es comporten com usuaris d'una llengua "marcada, no segura", perquè majoritàriament encara canvien d'idioma amb estranger o persones d'aparença estrangera, tal com ha remarcat el tècnic de l'Àrea d'Acollida, Marc Biosca. De fet, segons l'enquesta d'usos lingüístics del 2013, quan l'interlocutor inicia la conversa en castellà solament un 12,3% es mantenen en català, i un 71% passa directament al castellà. A més, Biosca ha destacat que els fluxos migratoris estan canviant i molts dels que van marxar ara tornen al seu país, fet que dificulta el treball amb les entitats perquè els interlocutors amb qui es tenia relació ja no hi són.
 
Segona edició del premi Martí Gasull i Roig
 
La Plataforma per la Llengua torna a convocar el premi Martí Gasull i Roig per al 2015. Serà la segona edició d'un guardó que es va crear en memòria del fundador de l'ONG del català, Martí Gasull i Roig, que va perdre la vida en un accident al Nepal el setembre del 2012. El premi té l'objectiu de reconèixer els que treballen en favor de la llengua catalana i fins al 3 de novembre tothom que ho vulgui pot presentar la seva proposta de candidatura. A partir del 3 de novembre un jurat de 7 persones escollirà 3 finalistes, que es donaran a conèixer el 8 de gener. El premi, dotat amb 3.000 euros i un guardó de l'orfebre i joier Joaquim Capdevila, es lliurarà el febrer del 2015.