Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

divendres, 18 d’octubre del 2013

Declaració de Palma. Suport a la comunitat educativa balear

Trobada de sindicats de l’ensenyament a Palma en suport a la comunitat educativa balear

Representants dels sindicats STES-intersindical, que agrupa a sindicats de l’ensenyament de distints territoris (Andalusia, Astúries, Illes Canàries, STEC-Cantàbria, Castella-i-Lleó, Castella-La Manxa, Madrid, Galícia, Extremadura, Melilla, Múrcia), i l’STEPV-Intersindical Valenciana, l’USTEC-STEs (Intersindical Alternativa de Catalunya) i STEE-EILAS (Euskal Herria), juntament amb l’STEI-Intersindical (Illes Balears), ens hem reunit a Palma per manifestar el nostre suport a la lluita del professorat i de la comunitat educativa de les Illes Balears i a la feina feta per l’STEI-Intersindical contra la política educativa i lingüística del Govern de les Illes Balears.

Tots nosaltres valorem positivament la vaga indefinida, les concentracions i la manifestació multitudinària més gran de la història de les Illes Balears. Valoram molt positivament la unitat sindical i la de tota la comunitat educativa així com el suport de la ciutadania. Analitzam les claus de l’èxit d’aquesta mobilització per tenir-les en compte a les mobilitzacions que s’han de fer en contra de la LOMQE. Una lluita que fa anys que es manté i que de cada vegada té més suports i genera més solidaritat.

S'ha organitzat una lluita per fer front a aquestes polítiques contràries a la normalització lingüística i a l'educació inclusiva. Amb la imposició del TIL, el Govern de les Illes Balears pretén reduir i arraconar el català com a llengua vehicular i no ha dubtat en enfrontar-se a la majoria social i trencar un consens històric sobre el tractament que el català ha de tenir al sistema educatiu balear.

Hem analitzar la situació generada per la recent aprovació de la LOMQE al Congrés.
A més, l'aprovació del pla d'ajust i l'aplicació avançada d'alguns aspectes arreplegats a la LOMQE estan suposant un clar atac a l'educació pública i als drets del personal que treballa en l'ensenyament a les Illes.

La convocatòria de la Vaga Indefinida i les multitudinàries manifestacions per exigir al president Bauzá que rectifiqui i modifiqui la seva política, posen en evidència l'aïllament social del seu govern.

Davant d'aquesta situació, i de la negativa del Govern de les Illes Balears a obrir un veritable procés de negociació que doni satisfacció a les reivindicacions plantejades pel professorat i la comunitat educativa, volem reiterar el nostre suport actiu a aquesta lluita que considerem també nostra.

Per altra banda, tots nosaltres considerem que l'aprovació de la LOMQE és una clara involució ja que és una llei segregadora, mercantilista i centralista que va en contra del dret universal a l'educació. El govern espanyol no ha buscat el consens amb la comunitat educativa, els sindicats ni els governs autonòmics. Ha fet una llei de partit que només compta amb el seu suport.

STES-intersindical, USTEC-STES, STEE-EILAS, STEPV i STEI-Intersindical considerem que cal articular una resposta dura, contundent i sostinguda en el temps per impedir que aquesta llei, així com altres que ja estan en vigor, com la Llei d’Ensenyament de Catalunya (LEC), s'apliqui als centres docents. Per fer-ho, apostem per organitzar un ample moviment social, des de la base, que agrupi totes les organitzacions i persones que realment s'hi oposen.

Finalment, ens comprometem a treballar conjuntament per una educació pública per totes i tots, laica, democràtica, inclusiva, coeducadora, de qualitat, que garanteixi la presència de les llengües pròpies, que possibiliti la configuració de models educatius propis en les diferents nacions, nacionalitats i regions.


Palma, 17 d'octubre de 2013