Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dilluns, 20 de maig del 2013

El genocidi del PP contra la llengua catalana al descobert


Publicat en directe.cat dijous 9 de maig del 2013
http://www.directe.cat/noticia/296756/el-genocidi-del-pp-contra-la-llengua-catalana-al-descobert

Estudiosos de la llengua alerten dels atacs que rep l'idioma arreu dels Països Catalans. Un sociòleg de la Franja diu que el PP ha aconseguit desviar el debat de la llengua al centrar-ho en la seva denominació


Joan Melià, filòleg i professor de la Universitat de les Illes Balears, Miquel Àngel Pradilla, doctor en filologia catalana, Natxo Sorolla, sociòleg i autor del bloc Xarxes socials i llengües i Marina Solís, de la UOC, són experts en llengua catalana que venen de diferents territoris d'on aquesta es parla i han coincidit en alertar dels atacs que rep l'idioma. Tots ells han participat en una taula rodona a l'IEC sota el títol 'L'ofensiva contra el català' organitzat per la Societat Catalana de Sociolingüística. Els participants a l'acte han fet un repàs de la situació de la llengua catalana a les Illes Balears, el País Valencià i a la Franja i han coincidit en mostrar un panorama ben fosc.



Persecució política contra la llengua catalana

Un dia abans que les Corts d'Aragó voti la llei de llengües que dóna al català el nom de llengua aragonesa pròpia de l'àrea oriental (LAPAO), Natxo Sorolla ha recalcat que el PP ha aconseguit "desvincular i redirigir el debat sobre la política lingüística i què s'ha de fer en si existeix aquesta llengua i com s'ha de dir".

En aquest context, Sorolla ha assenyalat que les conseqüències de la llei de llengües han estat el tancament de projectes com Jesús Moncada i la unificació per exemple dels premis literaris en uns únics premis.

Per la seva part, Pradilla ha fet referència en la seva intervenció al llarg procés de castellanització que ha tingut lloc al País Valencià. De fet, ha fet referència a l'etapa de la transició "on hi ha una claudicació en els símbols com el nom de la comunitat i la llengua". Pradilla ha alertat que és a l'ensenyament "on es cova l'atac a la llengua catalana".

Joan Melià ha fet un repàs de la llengua catalana a les Illes i la seva evolució sobre tot centrada en l'etapa posterior a la transició. Ha estat especialment dur quan ha recalcat la "involució agressiva" del PP quan va guanyar a l'any 2011. "No tenen problemes per carregar-se la normativa que ells mateixos havien fet en anys anteriors", ha dit Melià, qui ha posat com exemple que se suprimeix la Direcció General de Política Lingüística. El professor de la Universitat de les Illes Balears ha criticat el tractament i el lloc que ocupa el català a les escoles. Volen "impossibilitar l'aprenentatge del català en els sectors que familiarment no ho són", ha criticat.

Per la seva part, Marina Solís ha recordat que l'any 95 van organitzar unes jornades a Lleida sobre el País Valencià i que alguns valencians els hi van dir que els catalans tenien sort perquè hi havia un Govern que els protegeix la llengua. "La sensació que teníem era de falsa normalitat i avui dia segueixo tenint aquesta sensació de falsa normalitat", ha ressaltat.  

RELACIONAT: