Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dimarts, 12 de febrer del 2013

ASSOLIT EL PRIMER OBJECTIU, SEGUIM AVANÇANT

ENLLAÇATS NO ACATEM, inicià la seva singladura a finals d’agost, amb la pretensió de treballar activament i des de tots els territoris, per tal de crear una resposta comuna a les agressions ala llengua, en el conjunt dels Països Catalans.

Hem d’organitzarnos per a un objectiu comú”, encapçalàvem el nostre manifest.

Després d’una breu introducció i ja en el segon paràgraf, manifestàvem:
Cal reivindicar "la unitat territorial”, és a dir, que s'entengui que el que es fa a una part del territori, s'està fent a tot el domini lingüístic. En aquest sentit, no oblidem l’eliminació del requisit de saber català per treballar a l'administració pública de Balears, el canvi de topònims al castellà, el tancament de Ràdio Televisió de Mallorca, la liquidació de Canal9, l’impossibilitat de veure TV3, IB3 i Canal9 a tots els territoris, les denúncies sobre la situació lingüística a la Franja, amb la recent invenció de l'aragonès oriental que nega el català; al País Valencià amb la imposició del castellà a més de 125.000 alumnes; o les dificultats de la Bressola i el català en general a la Catalunya Nord.
Reconeixem que la llengua que compartim és la llengua pròpia d'un extens territori, la part principal del qual es troba a Espanya, però també a Andorra, França i Itàlia (illa de Sardenya). També reconeixem com a pròpia de la Valh d’Aran, l’Aranès, variant de l’Occità, llenguagermana que ha seguit el mateix intent d’extermini que el català de la Catalunya Nord per part de l’estat francès.

Tancàvem el nostre manifest amb les següents paraules:
Som víctimes de la substitució de la nostra llengua per unes altres, i ens estan impedint,prohibint "de facto", estudiar, treballar, relacionarnos i conviure en la nostra pròpia llengua,mentre la divideixen, la menyspreen, la menystenen i l'ofeguen en lluites induïdes, impedint per tots el mitjans que el català, en tota la riquesa de variants dialectals, sigui una llengua de ple dret tant a Europa, com als territoris on n'és l’única llengua pròpia.
És el nostre dret expressar la nostra visió del món en la nostra llengua.

Per tot això i entenent que coincideixen les nostres paraules d'aleshores,  fil per randa amb el manifest ENLLAÇATS PERLA LLENGUA, entenem que coincidim plenament amb aquest, i que els nostres objectius d'assolir una resposta comuna a tots els territoris, han quedat àmpliament superats per la iniciativa de sindicats i entitats de les Balears i Pitiüses, la Catalunya Nord, la Franja, el País Valencià i el Principat de Catalunya, de sumar esforços per convocar una jornada de mobilitzacions arreu dels territoris, prevista per al proper 9 de Març.

Per tant, i com a adhesió al manifest “ENLLAÇATSPER LA LLENGUA”, donem per tancada la nostra campanya i ens sumem a la mobilització que ens proposen les entitats abans citades, convidant a tota la ciutadania dels Països Catalans a participar-hi i divulgar la convocatòria.

Per la nostra part, en no poder aportar el suport de persones afiliades, no som un sindicat, ni tampoc persones associades, no som una entitat a l’ús, aportem les més de 2.000 signatures que ha rebut el nostre manifest, entenent que totes elles ho han fet precisament buscant la realitat que en aquests moments representa plenament ENLLAÇATS PER LA LLENGUA.

També deixem constància de la campanya endegada per Enllaçats NO Acatem a través de causes, a facebook, DIMISSIÓ DEL MINISTRE WERT, i que ha rebut més de 10.000 adhesions. Hem aprofitat per informar a les persones signants, dels passos cap a una unitat d'acció  així com d'altres aspectes que afecten la llengua en tots els territoris.
RELACIÓ DE PARTICULARS I ENTITATS SIGNANTS