Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dimarts, 4 de desembre del 2012

SI TU CALLES ELLS GUANYEN. CAL FERMESA

ENLLAÇATS PER LA LLENGUA, ARA MÉS QUE MAI.


Fa ja molt temps que la darrera gota ha omplert el vas i això ha estat possible per l’habilitat de les institucions espanyoles i espanyolistes en diversificar els atacs a la llengua.

No en van tenir prou amb trinxar la unitat de la llengua al País Valencià amb les teories blaveres
Ni amb contravenir la Carta de Llengües europea impedint que les televisions de Balears, País Valencià i Principat es puguin sintonitzar en tots els territoris naturals, és a dir els que compartim la llengua catalana com a pròpia, és a dir els Països Catalans.
Tampoc es van arronsar en contravenir la seva “constitución española” en l’article tercer, on garanteix teòricament la igualtat de tracte de les mal anomenades “modalidades linguísticas”.
No n’han tingut prou impedint l’escolarització en valencià a 125.000 famílies i decretant que aquesta llengua passi a ser residual en l’ensenyament per darrere del plenipotenciari castellà i de l’anglès.
No els ha saciat l’agressivitat del Govern Balear per impedir la normalització lingüística consensuada per tots els grups polítics de la transició ni tampoc el relegar la llengua en el funcionariat de requisit a mèrit.
No els ha tremolat el pols en canviar el nom de la llengua a “aragonés oriental” a la Franja,  o a “llengua cooficial distinta del castellà” a les Balears.
Han prevaricat amb la sentència del tribunal constitucional que treu força a la llengua catalana com a vehicular en l’ensenyament al Principat.
I així podríem continuar in eternum, citant els centenars de lleis, decrets, resolucions i sentències que des del franquisme i amb la “democràcia”, han anat minant, limitant, amputant i exterminant l’ús social, educatiu i ple de la llengua catalana.

En totes aquestes agressions i atacs a la llengua han comptat amb la inestimable col·laboració, involuntària per descomptat, d'entitats, institucions i associacions que vetllen per la llengua en qualsevol dels territoris.
Aquestes, desbordades en moments puntuals, s’han vist obligades a defensar-se en cadascun dels territoris per separat, atès el fraccionament i la diversificació dels atacs. Quan no era al País Valencià, l’atac es centrava jurídicament en el Principat i quan aquest remetia, intensificaven la demència política a les Balears.

Aquesta estratègia ha vingut forçant als territoris a respondre en moments i intensitats diferents de manera desordenada, i ha obligat a les entitats més amunt al·ludides a convocar per separat en cada territori les accions, protestes, manifestacions i concentracions pertinents amb, com a molt, algun manifest de recolzament, nota de solidaritat o similar provinent de la resta de Països Catalans.

PERÒ AQUESTA VEGADA EL DECRET QUE PREPARA EL MINISTERI WERT ATACA EL CONJUNT DE LA LLENGUA i la seva situació futura en l’ensenyament i en tots els territoris. És fa doncs IMPRESCINDIBLE UNA RESPOSTA UNITÀRIA I DE FERMESA a tots els Països Catalans. Els que són ocupats per l’estat espanyol i amb la solidaritat dels que es troben més enllà de les fronteres d’aquest estat.

Per tant fem una crida als Partits de tots els territoris dels Països Catalans, als Sindicats i a les Entitats culturals a fixar dates per a una cimera que posi fi d'una vegada a les agressions a la llengua i cultura catalanes, i seguint la lluita iniciada pel moviment Enllaçats per la Llengua sorgit del col·lectiu de docents, de l'Assemblea de Mestres i Professors de Català - Illes Balears o de l'STEI- Intersindical, que defensen la llengua i s'oposen als Decrets de Convivència i de Símbols  que amenaça en el seu article 154 amb la suspensió total o parcial i fins i tot el desterrament a qui la incompleixi,

INSTEM:

a les institucions amb més capacitat de convocatòria a FER UN FRONT COM, és a dir: a Acció Cultural de Menorca, Acció Cultural del País Valencià, Assemblea d'Escriptors en Llengua Catalana, Institut d'Estudis Catalans, Institut d'Estudis Eivissencs, Obra Cultural Balear, Òmnium Cultural i Plataforma per la Llengua, a LIDERAR AMB FERMESA LA DEFENSA DE LA LLENGUA, amb el suport implicació de les altres entitats i associacions escampades pels territoris, els Sindicats i els Partits Polítics. Així mateix demanem a la ciutadania que es comprometi i que els sol·liciti aquest lideratge mitjançant l’enviament de correus electrònics.

Acció Cultural de Menorca accioculturalmenorca@gmail.com
Acció Cultural del País Valencià info@acpv.cat
Assemblea d'Escriptors en Llengua Catalana aelc@escriptors.cat
Federació d'Organitzacions per la Llengua Catalana info@folc.cat
Institut d'Estudis Catalans alacant@iec.cat
informacio@iec.cat
castello@iec.cat
lleida@iec.cat
palma@iec.cat
perpinya@iec.cat
Institut d'Estudis Eivissencs info@estudiseivissencs.cat
Obra Cultural Balear ocb@ocb.cat
Òmnium Cultural oc@omnium.cat
Plataforma per la Llengua info@plataforma-llengua.cat


RELACIONAT:

PrincipatConcentració el dia 6 a la Pl. Sant Jaume de Barcelona a les 12h
País Valencià: Manifestació 80è aniversari de les Normes de Castelló dia 15 a Castelló de la Plana
Illes Balears: Manifestació de la Diada del 30 de Desembre a Palma