Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dimecres, 19 de setembre del 2012

EUROPA INTERVÉ EN EL CONFLICTE LINGÜÍSTIC A LES BALEARS

Acció al parlament europeu en defensa del català


El dia 14 de juny passat, STEI Intersindical i l'Assemblea de mestres i professors en català Illes Balears, varen formular una denúncia davant l'Intergrup del Parlament Europeu a Estrasburg, dels atacs que, per part del Govern de les Illes Balears (PP) pateix la comunitat lingüística de parla catalana a les illes Balears, mentre que Cil Buele, com a membre de DRETS HUMANS DE MALLORCA, enviava una petició de suport als eurodiputats.

Enllaços relacionats que completen la informació i la intervenció en seu parlamentària:
  1. ACCIÓ AL PARLAMENT EUROPEU CONTRA L'AGRESSIÓ LINGÜ...
  2. CONTUNDENT DEFENSA DEL CATALÀ DAVANT LA UE, PER ME...

Plataforma comuna contra les agressions als Països Catalans

Les entitats desplaçades al Parlament Europeu també reivindiquen "la unitat territorial, és a dir, que s'entengui que el que es fa a una part del territori, s'està fent a tot el territori lingüístic". En aquest sentit, la portaveu Magda González recorda que l'intergrup de minories del Parlament Europeu ha recollit les denúncies sobre la situació lingüística també a la Franja i al País Valencià.

González ha manifestat la voluntat de treballar conjuntament des de tots els territoris i crear una "plataforma comuna contra les agressions als Països Catalans". "Si la dreta és capaç d'unir-se per tenir un pla orquestrat per desmantellar la nostra identitat, nosaltres hem de ser capaços d'organitzar-nos per un objectiu comú", ha afegit.

Resposta europea instant a Bauçà a rectificar, a través d'una carta al president Balear

La màxima institució democràtica europea, de representació directa, en una acció sense precedents intervé davant un conflicte lingüístic d’aquesta naturalesa en un document escrit integrament en català.

Aquest gest respon a la voluntat explícita del Parlament Europeu de fer suport a la llengua i cultura catalana. No oblidem que el president del Parlament Europeu, Martin Schulz, n’és un gran admirador.


Ara s’iniciarà la fase del segon compromís adquirit pel president de l’Intergrup després d’escoltar la compareixença de les entitats. Es tracta d’elevar preguntes a la Comissió europea.

Volem recordar que les entitats van ser convocades en el termini d’un any just per avaluar la situació.

Passi el que passi a la votació del dia 17 al Parlament Balear, volem recordar a la ciutadania que tot és a les nostres mans i sempre tenim el recurs de NO ACATAR.



Destacar que de manera insòlita, la carta del Parlament Europeu duu la signatura dels dos vicepresidents de l'intergrup de Minories Tradicionals, Comunitats Nacionals i Llengües,
  • FRANÇOIS ALFONSI (França, Partitu di a Nazione Corsa, ALE)
  • CSABA TABADJI (Hongria, Magyar Szocialista Párt, S&D)
amb el suport d'eurodiputades i eurodiputats de tres grups parlamentaris:

1) l'Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates -S&D-: RAIMON OBIOLS (Catalunya, Partit Socialista Obrer Espanyol), MARIA BADIA (Catalunya, Partit dels Socialistes de Catalunya), TERESA RIERA (Illes Balears, Partit Socialista Obrer Espanyol)

2) d'Els Verds/Aliança Lliure Europea (ALE): RAÜL ROMEVA (Catalunya, Iniciativa per Catalunya Verds), ANA MIRANDA (Galícia, Bloque Nacionalista Galego), CATHERINE GRÈZE (França, Europe Écologie), JILL EVANS (Regne Unit, Plaid Cymru - Party of Wales)


3) de l'Aliança dels Demòcrates i Liberals (ALDE): IZASKUN BILBAO (País Basc, Partit Nacionalista Basc), IVO VAJGL (Eslovènia, ZARES-Nova Politika ), TATJANA ZDANOKA (Letònia, Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā), RAMON TREMOSA (Catalunya, Convergència Democràtica)



EN ELS DARRERS DIES I EN ALTRES ÀMBITS

El PEN Internacional instarà l'ONU i la UNESCO a investigar els atacs contra la llengua

Denuncia 'les accions que han portat i porten a terme els diferents governs de l'estat espanyol contra la llengua catalana'
L'assemblea de delegats del 78è congrés del PEN Internacional ha aprovat per unanimitat avui una resolució proposada pel PEN Català per denunciar 'les accions que han portat i porten a terme els diferents governs de l'estat espanyol contra la llengua catalana'. Segons aquesta resolució, el PEN Internacional es compromet a demanar a les Nacions Unides i la UNESCO, dels quals és membre consultiu, que investigui les vulneracions del català a l'estat espanyol i actuï en conseqüència. L'assemblea s'ha celebrat a Gyeongju, Corea del Sud des del 12 fins al 14 de setembre.
El Manifest de Girona
A principi de juny, es va fer la presentació oficial del 'Manifest de Girona' sobre drets lingüístics del PEN internacional, al Palau de la Generalitat, sota la presidència d'Artur Mas (VÍDEO). L'acte es féu coincidir amb la reunió anual del Comitè Internacional de Traducció i Drets lingüístics del PEN, que presideix el filòsof Josep M. Terricabras. La reunió també va servir per denunciar els casos de persecució i marginació dels drets lingüístics dins l'estat espanyol.
John Ralston, president del PEN internacional, va subratllar, durant l'acte de presentació, la importància i la significació del fet que el PEN català hagués estat el tercer que es constituí, després de l'anglès i del francès. I el romanista alemany John Kabatec, de la Universitat de Tubinga, va llegir una esplèndida conferència sobre 'Llengua i llibertat'.
El 'Manifest de Girona', que consta de deu punts, compendia els principis essencials de la Declaració Universal de Drets Lingüístics. El manifest, que va ser aprovat pel Congrés del PEN internacional, tingut a Belgrad el setembre de l'any passat, ha estat promogut durant el mandat de Terricabras com a president del Comitè Internacional de Traducció i Drets lingüístics. De moment, ja s'ha traduït a seixanta-una llengua. Però Terricabras també té la intenció que, abans d'acabar el seu segon mandat, d'aquí a dos anys, el comitè impulsi un altre manifest sobre la traducció.
El PEN català no ha volgut deixar passar l'oportunitat de posar a la taula els atacs de què és objecte la llengua catalana a tot el territori, com ja va denunciar al mes de març.